Alaçatı Taşı

Alaçatı taşı veya volkanik beyaz tüf taşı, tarihi dokusuyla verdiği zengin görünüm ve doğal yapısıyla evlerin dış cephesinde görsel anlamda zenginlik sunan bir doğal taş çeşididir. Alaçatı taşı varlığını İzmir Alaçatı’dan almış olup, popülerliğini buradan kazanmıştır. Çünkü kendine has yapısı, doğallığı ve yapı malzemesinin üstün nitelikleri düşünüldüğünde kullanımı işlevsel olup, hoş bir görüntü oluşturur.

Alaçatı Taşı Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

Alaçatı taşı, yanardağlardan püsküren kül, kum ve lav parçalarından meydana gelen bir çökelti taşıdır. Hafif gözenekleri bulunan ve açık renkli bir yapıya sahip olmakla birlikte özellikle evlerde yapı malzemesi olarak kullanılır.

Ocaktan çıktığı ilk anda yumuşak bir yapıdadır. Ancak güneş, rüzgar gibi doğal etkilerden kaynaklı olarak sertleşir ve doğal yapı taşı malzemesi niteliği kazanır. İşte bu nedenle evlerin daha sağlam bir yapıya kavuşmasına aracılık eder. Ayrıca evlerin ısı yalıtımında çok önemli bir işleve sahiptir. Dolayısıyla Alaçatı taşı, sunduğu doğal güzelliğin evlere yansımasıyla otantik bir görünüm sağlar.

Alaçatı Taşının Özellikleri

Alaçatı taşının özellikleri birçok avantajlı durumu beraberinde getirir. Öncelikle hafif bir taş olup özgül ağırlığı düşüktür.

  • Renklerini koruyan bir yapısı bulunur. Ayrıca doğaya uygun şekilde oldukça fazla renk çeşitliliğine sahiptir.
  • Su ile aşınma yapmadığı gibi rüzgar veya daha sert hava koşullarına karşın etkin koruma sağlar. Dolayısıyla kolay aşınma yapmayan doğal bir taştır. Doğa olaylarına karşın etkin koruma sağladığı gibi yangın gibi durumlardan da etkilenmez.
  • Alaçatı taşının işlenmesi ve yerleştirilmesi kolaydır.
  • Topraktaki nemi korumaya yardımcı olduğu için uzun vadede oldukça dayanıklı bir doğal yapı malzemesidir.

Alaçatı Taşının Kullanım Alanları Nelerdir?

Alaçatı taşının kullanım alanları genellikle ev, butik otel, bahçe restoranları, köy evleri gibi mekanlarda sıklıkla tercih edilir. İzmir’in Çeşme ilçesinde bu tür evlere sıklıkla rastlanır. Doğaya ve çevreye sunduğu doğallıkla ön plana çıkması insanların bu taşı seçmesinde en önemli tercih sebebini oluşturur.  

Mimari mekanların süslenmesinde ve dekoratif taş kullanımında oldukça ön plandadır. İç ve dış mekanlarda hem işlevsel hem de dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Alaçatı taşı duvarları ise bahçe, kemer ve sütun gibi alanlarda kullanılarak görsel bir şölen havası oluşturulmaktadır.